Straumlus i 32-bit kontra 64-bit linux

Eg prøver ut forskjellig distribusjonar av Linux for å finne den mest optimale for min mini-pc, Lenovo Thinkpad Egde 11. Maskina kan køyre både 64-bit eller 32-bit-versjonar av operativsystem. Sidan eg tidlegare testa ein «release candidate» av 32-bit-versjonen av Linux Mint Debian Edition 201109, valde eg no å teste den endelege versjonen for å sjå om problemet med auka straumforbruket hadde vorte ordna. Linux Mint Debian Edition 201109 brukar kjerne 2.6.39-2.

I 32-bit-versjonen av Linux Mint Debian Edition 201109 nyttar dei ein kjerne som òg støttar gamle 486-prosessorar, for oss som hugsar dei i første halvdel av 1990-talet. Alt fungerte greitt ved oppstart via USB. Det trådlause nettverkskortet i maskina, som eldre kjernar ikkje har innebygd, kom på plass. Eg opna straummålaren for å sjå korleis det stod til. Det var tydeleg at ting framleis ikkje var bra. Eg lot maskina stå i ro ei tid utan aktive program. Straumforbruket gjekk aldri under 15 watt:

Eg laga til ein anna usb minnepenn med 64-bit-versjonen og gjorde det same. Her viste det seg å vere ein vesentleg skilnad. Når maskina stod i ro var straumforbruket heilt nede i 8 watt. Det ser du i starten av kurva under. Deretter surfa eg litt rundt på nettsider og logga meg inn på e-post med meir. Straumforbruket varierer, men sjølv med denne lette bruken min kjem det nett opp i 14 watt:

Oppsummering:

Skal du bruke Linux Mint Debian Edition 201109 på ein berbar og ha akseptabel battertid ser det ut til at du må gå for 64-bit-versjonen. Den fordrar at du har nyare prosessor som Intel Core 2 Duo eller AMD som støttar 64-bit.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s